Kjendiser bruker munnmasker og skaper samfunnsnyttig trend

munnmaske

Kjendiser og influensere var raskt ute og viste seg frem i forskjellige situasjoner hvor de brukte munnmasker. Det kan nok være at selve situasjonen de ble fotografert i ikke nødvendigvis er de situasjonene vi andre oppfordres til å bruke slike munnmasker.

I begynnelsen av februar kunne man se Gwyneth Paltrow sovende på et fly iført en munnmaske. For tiden er ikke flyreiser så aktuelt, men i tiden fremover blir nok dette et vanlig syn når vi skal ut og reise.

Om det er skuespillerinnen Kate Hudson iført en munnbind eller influenseren Steve Harvey avbildet i en juvelbesatt munnmaske, så kan denne trenden kanskje sees på som en samfunnstjeneste. Jo flere unge som ferdes ute blant mange mennesker som tar opp trenden, jo bedre beskyttes vi andre.

Kate Hudson med munnmaske

Masker har vært brukt opp gjennom historien

I middelalderen trodde man at dårlig lukt kunne videreføre smitte fra syke mennesker til friske personer i den umiddelbare nærheten. Dette var en av årsaken til at datidens leger bar masker med lange nebb hvor selve nebbet var fylt med stoffer som luktet godt.

Disse ble kalt for pestmasker. Og videre så ble de første «vanlige» munnmaskene brukt på sykehus av leger på slutten av 1800-tallet.

kkk-munnmaske

Munnmasker brukt ute i offentlig under spanskesyken i USA fra slutten av første verdenskrig og i de to årene smitten varte.

Ser man bort i fra bruken i forbindelse med sykdom, så har masker og munnmasker blitt symboler på mange samfunnsgrupper, politiske og religiøse grupperinger, underholdningsindustrien og kjente personligheter. Ofte vil mange forbinde ansiktsmasker og munnbind med noe negativt i den vestlige verden. Som et symbol på noe som tar fra en selv eller andre friheter. Eksempler på dette er:

Mystikk og symbolisme

Det vil være feil å si at det kun er negative tanker og følelser rundt bruken av masker. Hvor mange har ikke sett lekre ansiktsmasker som dekker hele ansiktet eller deler av ansiktet, på personer i fantastiske antrekk på karneval?

Munnmasken representerer det mystiske og man skal kunne ferdes blant folk uten å oppgi sin identitet hvis man velger å ikke gjøre det. Her er masken et eksempel på frihet.

munnmaske-karnival

Kjente figurer i underholdningsindustrien baserer sin identitet på nettopp det at de skjuler sin identitet med en maske eller en munnmaske. Det mystiske og symbolismen i den barrieren masken skaper gir karakteren en ekstra kraft. Noen av disse figurene er:

  • Zorro
  • Batman

Munnmasker designet av kjente designere, negativt eller positivt?

Flere stylister og klesdesignere har kastet seg på bølgen ved å kombinere produksjon av munnmasker i tillegg til å fremme et aktuelt samfunnsmessig budskap. Dette er en industri lik andre typer bransjer som har stanset opp nå når alle oppfordres til sosial isolering.

Det er ingen tilstelninger, fester eller lanseringer og dermed har flere sett at de har utstyret og materialer til å lage disse etterspurte munnmaskene.

Munnmasker designet

Michael Ngo er en av disse designerne som designer for kjendiser som blant annet artistene Jennifer Lopez og Ariana Grande. På hans nettside kan man nå kjøpe seg en munnmaske dekket med alt fra edelstener, glidelåser eller kjetting, til en pris som varierer fra 450-5000 kroner.

De fleste av oss vil nok være enig i at å bruke 5000 kroner på en munnmaske er galskap. På den andre siden så går pengene til frivillige organisasjoner i Los Angeles som deler ut mat til fattige. Konklusjonen er nok at hvis noen har penger som de kan bruke på et slikt formål så vil det positive veie opp for det negative. Fattige for mat og kjendisenes bruk av munnmaske kan få andre til å følge etter.

Kilder: